Wednesday, August 21, 2013

Cover Letter atau Surat Permohonan Kerja

Assalammualaikum
Selamat Sejahtera
 
Kalau sebelum ni nalin penah pos mengenai surat perletakan jawatan. Kali ni nalin nak bercerita mengenai cover letter.
 
Apa tu cover letter??
Macammana nak cite ek. Cover letter ni lebih kurang summary mengenai diri kita la. Biasanya cover letter ni diletakkan kat depan sekali bila kita hantar surat/ melamar kerja. /Permohonan Kerja. Tapi nalin tak pernah la lgi hantar surat manual(pos). Biasa nalin ni minta kerja semua apply online je. hehehe :D
 
Tapi kalau sapa yang cari versi bahasa melayu tu minta maaf la ye. sebab nalin bagi yang nalin punya. nalin biasa hantar versi english. huhuhu.. Tapi lau agak2 nampak kesalahan grammar tu minta maaf la ye. Tapi Alhamdulillah surat ni banyak emmbantu. Dah beberapa kali minta kerja. surat ni je la yang nalin gunakan. just tukar-tukar mana yang patut je

Dear Hiring Manager

My name is Jenab Ahmad and I am 27 years old. I completed my Diploma in Business Studies (Management) from Politeknik XYZ. I would like to apply for position of Clerk II (Administrative Support) as advertised in xyz.com

Now I working as Computer Coordinator at Parkson XYZ. Before this I have experience as Parkson Customer Service Supervisor from August 2012 until February 2013 before I re-designation as Computer Coordinator. Beside that, I've experience as admin clerk(N17) at Universiti Pertahanan Nasional Malaysia and Economic Assistant Officer(E27) at MATRADE.
 
 
Together with the cover letter, I attach herewith my resume for your full consideration. I appreciate your time reviewing my application, and it will be a pleasure for me to attend an interview with you at your convenient time.I can be contacted at 016-1234567

Yours truly,

Jenab Ahmad

 
Haaaa... gitu la makcik nye surat omputeh. hehehe. Tapi nalin ni pun masih baru belajar2. Just share ngn korang nalin nye surat tu. lau ada kekurangan tu minta maaf la ye. sama-sama la kita tegur dan lain kali lau nak anta boleh la nalin betulkan
Tapi biasanya cover letter ni dimulai dengan sapaan la. Orang kata masuk rumah orang kena la bagi salam kan. Diakhiri dengan salam juga la.

Kemudian, apa yang nalin belajar biasanya cover letter ni ada 3 perenggan. Awal tu pengenalan. Biasanya kita akan bercerita mengenai kita dan apa tujuan kita tulis surat tu.
 
  Yang perenggan kedua(tengah) ni pulak kesimpulan diri korang la. belajar kat mana. belajar apa belajar sampai mana. Kalau ada pengalaman kerja., tulis je kat perenggan ni. Biasanya perneggan ni ahgak panjang sedikit la. Dekat perenggan ni la korang nak market diri korang.
 
 Perenggan terakhir ni pulak, korang puji-puji la downag sikit. Hargai dorang sebab sudi baca surat korang ni bla..bla.. bla.. pastu dekat perenggan ni korang tulis la alternatif untuk company tu hubungi korang. bagi la no tepon ke alamat ke email ke.
So, macam ni je la nalin nye surat permohonan kerja. Semoga dapat membantu korang la ye.
Good luck

p/s: agak-agak lau nak versi bahasa melayu tu google translate je la. xpun search je kat internet tu. banyak 


 

 




 

 

 

6 comments:

Fariqh said...

askm ..saudari dr Micet ke ??? blh ask somthng x ?

Nalin Puteri said...

wlkmslm fariqh..
yup.. dulu study kat sana
boleh jew..

Fariqh said...

sy nk ask... apa beza antara kos Bioproses n process ? coz klu sy tgk dr segi sylbs, bioprecess lebih byk bljr biochem... sy mmg minat biochem...someone..plezz..help me... sy benar2 memerlukan bantuan dlm memilih kos di Micet..mohon sgt2...

Nalin Puteri said...

ini pendapat saya la sepanjang study di micet yew.
bioprocess ni more kepada kerja2 penyelidikan didalm lab la..
kamu akan blaja microkimia( benda yg lbh kepada pengkhususan kimia tu sendiri).

kalau mcm process tu skop kerja kamu more kepada praktikal kerja seperti dipelantar, boilerman, semua tu la..

Fariqh said...

means... klu bioprocess ni lbh kpd research mcm tu ? coz klu sy tgk slybs bioprocess..... mcm chemical engrng yg more focus on microb n biology + chem... mcm tu kan ?

1 agi..usually... klu stdnt bioprocess... practical kt mn ? n skope kerja dorg lbh kpd ape?

apa beza pula ngn process ? n skop kerja n practical kos process kat mn je ?...

maaf coz bertanya... sy nk survey dulu...

Fariqh said...

mcm tu...tp bioprocess lbh kpd reseacrh ke aper? prospek keje mmg lain drp proses ke? n klu dibandingkan dgn kos process...sy tgk bioproses mcm tough semcm je..btul ke?

KOMEN PELAWAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...