Saturday, January 22, 2011

RAWATAN TERAPI BEKAM

Bekam adalah satu cara pengubatan yang disukai dan digalakkan oleh Rasulullah SAW untuk umat

islam. Tujuan bekam adalah untuk mengeluarkan darah yang mengandungi toksid (racun) yang berbahaya dari badan melalui permukaan kulit.

Inilah satu cara 'detoksifikasi' yang sesuai dan selamat bagi umat Islam.

Sabda Rasulullah SAW :

"Barangsiapa berbekam pasti mendapat rahmat dari Allah SWT"

PERINTAHKAN UMAT KAMU AGAR BERBEKAM, WAHAI MUHAMMAD!

Kepada setiap muslim dan muslimah di seluruh dunia,timur dan barat, saya menghadirkan di hadapan anda semua satu kekayaan terpendam, mutiara tersembunyi, sunnah yang dilupakan oleh ramai umat Islam khususnya, dan penyembuh segala penyakit dengan izin Allah SWT di mana

Rasul dan kekasih kita Nabi Muhammad SAW bersabda:

"Sebaik-baik pengubatan bagi kalian ialah hijamah (bekam)"

"Barangsiapa berbekam pasti mendapat rahmat dari Allah SWT"

(Riwayat Ahmad dan Tabrani dari Samurah r.a)

Pada malam aku diisra'kan,aku tidak melewati sekumpulan Malaikat melainkan mereka berkata,

"Wahai Muhammad, suruhlah umatmu melakukan hijamah (bekam)."

(Sunan Ibnu Majah & Sunan Abi Daud)

"Jibril memberitakan kepadaku bahawa hijamah adalah cara pengubatan yang paling bermanfaat buat manusia."

"Berubatlah wahai hamba-hamba Allah SWT, sesungguhnya Allah tidak menciptakan sesuatu penyakit kecuali menciptakan ubat baginya... diketahui oleh yang mengetahuinya dan tidak diketahui oleh yang tidak mengetahuinya."

(Disahihkan oleh Ibnu Hibban dan Hakim)

"Setiap penyakit ada ubatnya, apabila ubat tepat mengenai penyakit, maka akan wujud kesembuhan

dengan izin Allah SWT."

(HR.Muslim)

"Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan ubat untuk setiap penyakit, maka berubatlah kamu, tetapi jangan berubat dengan sesuatu yang diharamkan."

(HR. Abu Daud)
76 PENYAKIT YANG BOLEH DISEMBUHKAN OLEH KAEDAH BEKAM
 1) Kegemukan
2) Penyakit kaki gajah
3) Sakit pinggang
4) Sakit perut
5) Sembelit
6) Gangguan jantung
7) Radang perut
8) Alergi makanan
9) Sengal tulang
10) Sesak nafas
11) Asma
12) Insomnia
13) Cirit birit
14) Kejang otot
15) Kencing manis
16) Gangguan pundi
17) Menggigil
18) Kencing malam
19) Tonsil
20) Gatal-gatal
21) Radang usus besar
22) Stress
23) Gangguan pundi hempedu
24) Pusingan haid tidak teratur
25) Masalah Ginjal
26) Tekanan darah tinggi
27) Sakit lutut dan sendi
28) Sakit kaki
29) Sakit tulang belakang
30) Gangguan jiwa
31) Stroke
32) Gout
33) Rematoid
34) Bisul
35) Kurang imun
36) Sinus
37) Sakit kawasan perut
38) Gangguan rusuk
39) Buasir
40) Mandul
41) Kuat tidur
42) Membaiki peredaran darah
43) Pembuluh darah sempit/sumbat
44) Sakit punggung
45) Badan kurus
46) Membuang tabiat merokok
47) Sakit bahu/tengkuk
48) Pekak
49) Jangkitan kuman
50) Kurang daya ingatan
51) Kurang fokus
52) Sakit punggung
53) Gangguan pundi
54) Kaki semut-semut
55) Salah urat
56) Lumpuh menyeluruh
57) Lemah syahwat dan masalah prostat
58) Pening kerana gangguan haid
59) Sakit paha dan tapak kaki
60) Sejuk tapak kaki
61) Tegang/gelisah
62) Tumor otak
63) Lutut yang kaku
64) Gangguan pankreas
65) Kejang-kejang
66) Bisu
67) Penyakit mata
68) Berhenti haid
69) Bengkak testis
70) Tekanan darah rendah
71) Penyakit rahim
72) Keputihan
73) Masalah kesuburan
74) Batuk kronik dan penyakit paru-paru
75) Sihir
76) Saka

 KAEDAH MERAWAT GOUT MELALUI BEKAM
Dalam merawat kes gout kaedah bekam darah boleh terus di lakukan pada tempat yang sakit untuk mengeluarkan darah kotor/asid urik yang menyebabkan kesakitan akibat gout.Pesakit di galakkan melakukan bekam ini seminggu sekali sebanyak 3x sessi untuk mendapatkan kesembuhan yang maksimum.








6 comments:

AmyZana said...

tapi nmpk mcm menggelikn jer... :S

PuRpLe LaDY said...

nape lak cam menggelikan?
yang gambar tu bekam darah..
nalin nk buat xdpt2 buat ag

raudhah said...

salam..

mana la nak cari tempat bekam org Islam kita ni?

purplelady penah berbekam? =)

PuRpLe LaDY said...

wlkmslm..
kedai bekam byk la nalin jumpa..
tapi bekam cra Islam jarang jumpa..
cuba cik raudah tgk kat page ni
http://bekamsunnah.com/
nalin sendiri lom berkesempatan tuk wat bekam..
abg ipar slalu la buat.. nanti nalin cuba tanyakan yew..

nazirul.najib said...

salam...sy ad buat bekam secara kcil2 an....kalu llaki sy yg buat...kalu pmpuan kne tny pd mak sy dlu tkot die x lrat jek....biasa la org tua....bekam cara cupping mcm dlm gmba kt ats ni....kalu ad ap2 prtanyaan sudi2 la email kn your query tu pd nazirul.najib@gmail.com...tq

Asma afifah Abdullah said...

Saya ada buat bekam ke rumah untuk wanita. Khidmat ke rumah semakin popular sekarang kerana pesakit lebih selesa dan tidak risau tentang aurat di rumah sendiri.

Sudilah jenguk2 ke blog saya www.asmabekam2u.com

KOMEN PELAWAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...